Turvallisuusasiakirja

Terapiakeskus NorTher sijaitsee Rovaniemen Norvajärvellä. Terapiakeskuksen tiloissa toimii NorTher Oy:n ratsastusterapeutti SRT, psykoterapeutti YET Minna Wasenius. Minna Wasenius on NorTher Oy:n hoidollinen esimies ja turvallisuusvastaava.

Terapiakeskuksessa toimii vammaisratsastuksenohjaaja Paula Tikkanen, joka tuottaa NorTher Oy:lle yksilöllisesti räätälöityä vammaisratsastuksen ohjauspalvelua itsenäisenä ammatinharjoittajana ja vastaa vammaisratsastuksen turvallisuudesta. Terapiakeskuksessa toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana myös fysioterapeutti-ratsastusterapeutti SRT Sirpa Lehtinen-Bohm (Terapollet tmi), jolla on oma turvallisuusasiakirjansa. NorTher Oy:n toimintaterapeutit Heini Hohti, Margareeta Sundberg ja Merja Kiviniemi toimivat tiloissa tuottaen luonto- ja eläinavusteista toimintaterapiaa. Toimintaterapeuteilla on myös oma turvallisuusasiakirjansa toimintaterapiapalvelua varten. Palo- ja pelastussuunnitelma on toimitilakohtainen, eli Terapiakeskuksen palo- ja pelastussuunnitelma on kaikkia Terapiakeskuksen toimijoita sitova. Kaikilla terapeuteilla ja vammaisratsastuksenohjaajalla on voimassa oleva ensiapukoulutus EA1.

Terapiakeskus NorTher on suunniteltu ja rakennettu ratsastusterapiatyön toteuttamista varten. Terapiakeskuksessa on tallitilojen lisäksi toimistohuone asiakaskirjauksia varten, erillinen odotustila saattajia varten, tilava inva-Wc sekä kaksi vastaanottohuonetta, joissa terapeutit voivat tavata asiakkaita ilman sivullisten läsnäoloa. Talli on suunniteltu myös lapsiasiakkaiden ja liikuntarajoitteisten asiakkaiden turvallisen tallitoiminnan mahdollistamiseksi. Tallin käytävä on pinnoitettu joustavalla, liukastumista estävällä materiaalilla. Käytävä on leveä ja helppokulkuinen. Selkään nousu tapahtuu rauhallisella takapiha-alueella tarkoitusta varten rakennetulta selkäännousurampilta. Rampissa on liukuesteet ja tukeva kaide. Pihapiirissä on aidattu ja valaistu ratsastuskenttä sekä ratsastusterapiatyötä varten suunniteltuja turvallisia maastolenkkejä. Ratsastusterapioiden aikana terapiakeskuksen tilat on varattu vain terapiakäyttöön. Ratsastusterapeuteilla on työaikana aina mukanaan kännykkä, jolla apua voidaan hälyttää mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Terapiakeskuksen odotustiloissa on esillä tärkeimmät hälytysnumerot.

Terapiakeskuksessa asuu kahdeksan hevosta. NorTher Oy:n terapiahevosina toimivat terapiatyöhön soveltuvat ja siihen koulutetut terapiahevoset (sh-tamma Taika, synt. 2000, kylmäveriruuna Sven, synt. 2002, islanninhevosruuna Askur, synt. 2003, kylmäveriruuna Viktor, synt. 2005 sekä shetlanninponitamma Elli, synt. 2009). Terapiatunnit sisältävät hevosen hoitamista ja käsittelyä, taluttamista, juoksuttamista, ratsastamista sekä tallitöitä (karsinoiden siivous, ruokinta, varustehuolto). Kaikki terapian aikana tapahtuva toiminta tapahtuu ratsastusterapeutin välittömässä ohjauksessa ja valvonnassa. Avustajaa käytetään tarvittaessa. Terapia-avustajana toimii koulutettu hevostenhoitaja Riikka Niemi, joka työskentelee NorTher Oy:n tallimestarina ja tuntee Terapiakeskuksen eläimet hyvin.

Terapiakeskuksessa on useita eri kokoisia, CE-turvamerkittyjä ratsastuskypäriä ratsastusterapia-asiakkaiden käyttöön. Terapiakeskuksessa on myös eri kokoisia heijastinliivejä, hevosten heijastinvöitä sekä ladattava otsalamppu, joita käytetään pimeään aikaan kylätiellä liikuttaessa. Ratsastusterapiatyössä käytettyjen varusteiden (kypärät, satulat, suitset, terapiavyöt, juoksutusliinat, riimunnarut) kunto tarkastetaan ratsastusterapeutin toimesta päivittäin. Tarvittaessa terapeutti lainaa säänmukaisia vaatteita asiakkaiden käyttöön. Ratsastusterapeutti tiedottaa terapia-asiakkaita ja heidän vanhempiaan turvallisuusasioista, toiminnan vakuutuksista ja asianmukaisesta pukeutumisesta ennen terapian alkamista. Terapiakeskuksessa on ensiapuvälineistö sekä sammutusvälineistö. Terapia-asiakkaat on vakuutettu NorTher Oy:n toimesta vahinkovakuutusyhtiö Tapiolassa.

Palo- ja pelastussuunnitelma / Terapiakeskus NorTher

Terapiakeskuksessa työskentelee kaksi ratsastusterapeuttia (Sirpa Lehtinen-Bohm, TeraPollet sekä Minna Wasenius, NorTher Oy), vammaisratsastuksenohjaaja Paula Tikkanen sekä toimintaterapeutit Heini Hohti, Margareeta Sundberg, Merja Kiviniemi ja Mari Ylitalo (toimintaterapeutit tuottavat eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa). Talli ja sen ympäristö on suunniteltu ja rakennettu ratsastusterapiatyön toteuttamista varten. Tallissa on uloskäynti rakennuksen kummassakin päädyssä, mikä mahdollistaa ihmisten ja eläinten esteettömän evakuoinnin tulipalon sattuessa palopaikasta riippumatta. Poistumistiet on merkitty opastein. Talliin on asennettu kaksi palovaroitinta, yksi sisäovien kummallekin puolelle. Palovaroittimet edesauttavat palon sattuessa ihmisten ja eläinten mahdollisimman pikaista evakuointia. Tallissa on sammutusvälineet, joiden käyttöön tallin henkilökunta on perehtynyt. Tallissa on myös asianmukainen ensiapuvälineistö. Terapeuteilla ja vammaisratsastuksenohjaajalla on voimassa oleva ensiapukoulutus EA1. Ratsastusterapioiden aikana terapiakeskuksen tilat on varattu vain terapiakäyttöön. Ratsastusterapeuteilla on työaikana aina mukanaan kännykkä, jolla palon sattuessa hälytetään apua. Terapiakeskuksen odotustiloissa on esillä tärkeimmät hälytysnumerot.

Kun kiinteistössä on ratsastusterapia-asiakkaita, omaisia tai saattajia, tallin päätyovet ovat lukitsematta. Palon sattuessa ihmisillä on vapaa kulku ja tieto poistumisreiteistä. Kaikki terapian aikana tapahtuva toiminta tapahtuu ratsastusterapeutin välittömässä ohjauksessa ja valvonnassa. Tulipalon sattuessa ratsastusterapeutit ohjaavat ja auttavat aina ensin kuntoutujat turvaan ja osallistuvat sen jälkeen pelastus- ja sammutustyöhön. Palon sattuessa ihmiset ohjataan turvaan ratsastuskentälle, koska se on riittävän etäällä rakennuksista ja sinne on esteetön kulku pelastusajoneuvoilla.

Ratsastusterapeutti tiedottaa terapia-asiakkaita ja heidän vanhempiaan turvallisuusasioista, toiminnan vakuutuksista ja asianmukaisesta pukeutumisesta ennen terapian alkamista. Terapia-asiakkaat on vakuutettu NorTher Oy:n toimesta vahinkovakuutusyhtiö Tapiolassa.